Koopt 1481 huis, hof en erf te Oirschot inden Kerchof, 1489 een stuk beemd geheten “die Moest” in diezelfde hertgang, en ruilt met Danel Jan Denen zijn land van anderhalve lopensaat in Boterwijck tegen “den Ouden hof” van 5 lopensaat in de Kerchof. Verkoopt de Moest in 1495. Heeft in 1499 ook een erf te Oirschot aan het Vrijthof naast “den Roden Leeu”. (BL 1973:122)
ORA Oirschot (Toirkens 125b fol 37 no 252 dd 13-12-1491) Peter Jan Gerarts van der Lulsdonk verkoopt met schepenbrieven daarvan aan Dirck natuurlijke zoon van heer Peter Bressers een stuk beemd dat Jan de Wetter eerder had gepacht tegen Aernden Aerts van der Braken, gelegen onder Boterwijk hier, b.p. de kinderen van Aerts van Oudenhoven, Aert van der Braken, Jan Costers, de kinderen van Jan Hannen. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve een pacht van 1 mud rogge en ca. een oude grote.
ORA Oirschot (Toirkens 125b fol 282v no 35 dd 15-2-1492) Dirck natuurlijke zoon van heer Peter bressers heeft beloofd aan Henrick Willems van de Velde die per a.s. Maria Lichtmisdag een bedrag van 6 peters te zullen betalen, elke peter van 18 stuivers, waarbij 12 vuurstaal een rijnsgulden waard zijn, samen met een rente van 4 lopen rogge.
ORA Oirschot (Toirkens 126a fol 1v nos 7-8 dd 14-1-1495) Henrik Thomas van de Venne, voor hemzelf en voor Ansem Ansem Aert Thomas van de Venne en voor Katrijn dochter van genoemde Aert met deze Henrick als haar oom en gekozen voogd, die samen ook nog beloven voor Maesken, Marieken en Eelken ook kinderen van genoemde Aert, verkopen nu aan Dirck natuurlijke zoon van heer Peter Bressers, priester, de helft van 2 en een halve lopenzaad land, gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. de kinderen van Henrik Belaerts, Joerden Ansems, het erf eerder van Daniel Daniels en nu van de koper, Aert Sloetmekers. Hieruit moet jaarlijks een mud rogge worden betaald, die ook nog andere percelen drukt. (Idem 8) Jacop Ansems van Liefveld, onze collega schepen verkoopt met een schepenbrief van Oirschot aan Dirck zoon van heer Peter Bressers, priester, een stuk land gelegen in herdgang de Kerkhof,
b.p.de kinderen van Henrick Belaerts, Goijaert Roestenbergs, de koper waarvan is afgedeeld. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve een pacht van een half mud rogge.
Idem (fol 18 no 92 dd 19-6-1495) Dirck natuurlijke zoon van heer Peter Bressers verkoopt met schepenbrief van Oirschot aan Lupprecht Janssen van Hersel die een stuk beemd genoemd de Moest, welk perceel Dirck had gekocht van Steven Janssen van Hersel en van Aernden Merten Steemetsers, gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Jan Dircks van Onstaden, Jan Goijaert Roestenbergs, Goijaert Delien, de gemeijnte. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
ORA Oirschot (Toirkens 129b fol 233 no 68-70 dd 4-2-1522) Peter en Dirck, broers en wettige kinderen van Dirck Bressers, verder Margriet weduwe van Jan Dirck Bressers met Thomas Hoppenbrouwers als haar voogd hierin met haar 2 kinderen Dirck en Jan die ze bij wijlen haar man Jan heeft verwekt, verder Thomas en Peter als haar ooms en voogden, nog Willem Gerit Sroijen als man van Katarijn dochter van genoemde Dirck Bressers, Henrick Jacop Stockelmans als man van Barbara dochter van genoemde Dirck en Aert Aert Ceelen van der After als voogd over Marieke dochter van Daniel Ceelen van der After verwekt bij Iken dochter van Dirck Bressers, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze na de dood van hun vader Dirck de Bresser en hun moeder Katarijn dochter van Dirck Vereecks hebben geerfd. (…) (Idem 69) Peter Bressers als voogd over de minderjarige kinderen van zijn broer Jan, verklaart van Willem Gerit Sroijen een bedrag van 25 rijnsguldens en 6 stuiver te hebben ontvangen. (Idem 70) Aert Ceelen van der After aks voogd over Marie dochter van Daniel Ceelen verklaart van Peter Bressers een bedrag van 25 rijnsgulden en 6 stuivers te hebben ontvangen.
bron:
http://www.wissenburg.info/index.htm#/gen/gen18.htm