SAD, ora Langerak 7, fol. 56. 5-6-1603: Rechtdag extraordinaris gehouden op kosten, tussen partijen IJchgen Ariaens weduwe van Henrick Dirricx Mors, eiseresse ter eenre en Cornelis Henricx Uul en Philips Bastiaens als man en voogd van zijn huisvrouw Dirrickgen Henricx, mitsgaders Jan Engberts als huisvrouw gehad hebbende Jonge Maritgen Henricx, moeder van Aelt Aerts Gedaagden.21
Jan Lenaerts treedt op als voogd van IJchgen Ariaens zijn tante en wordt geassisteerd door Dirck Daniels. De gedaagden worden vertegenwoordigd door Cornelis Coevoet. Coevoet wijst de eis om binnen 24 uur tot boedelscheiding te komen af. Hij eist een schriftelijke inventaris van de boedel en uitbetaling van het 'moeders goed' van de kinderen. Het gerecht bepaalt dat de eiseres de verzochte inventaris zal leveren binnen den derden dag.
SAD, ora Langerak 7, fol. 57v. 7-6-1603: Rechtdag extraordinaris. IJchgen Adriaens, nagelaten weduwe van Henrick Dirricxs zaliger, contra Cornelis Henricxs Uul, Philips Bastiaens, als man ende voecht van Dirrickgen Henricx zijn huijsvrou, ende Jan Eijngberts, als te huijsvrou gehadt hebbende t'jonge Maritgen Henricx za., moeder van Aelt Aerts Schepenen de partijen gehoord hebbende, verklaren de eiseres tot de verzochte loting van de landen in kwestie, haar met de gedaagden competerende gefundeerd. 'Ordonneren partijen overzulcx voor morgen avond binnen zonneschijn mit den anderen int vruntlick te loten te weten tussen de weduwe ende erfgenamen elk half ende half ten ware bij hylicx voirwaerden tussen Henrick Dirricx zaliger ende zijn huisvrouw anders geconditioneerd ware'.
SAD, ora Langerak 7, fol. 59v. 29-11-1603: Cornelis Henricxs Uul voor hem zelven en Philips Sebastiaens als man en voogd van Dirrickgen Henricx zijn huijsvrouw, als erfgenamen van Henrick Dirricxs hun vader, eisers contra IJchgen Ariaens weduwe ende boedelhoudster van wijlen Henrick Dirricxs, haar man, gedaagde. De eisers verwijzen naar de sententie van 17 juni en verlangen ieder 75 carolus gulden, wegens onverrekende huur van de zeven morgen land, de vruchten van het land en 30 ofte 40.000 'houpen'. 'Blijvende dies onverminderd den berg nog gemeen ende ongedeeld'.
SAD, ora Langerak 7, fol. 65. 21-2-1604: Rechtdag. Wouter Lenaerts als man ende voogd van Belitgen Henricxs eiser contra Cornelis Henricxs, Philips Bastiaens als man en voogd van Dirricxken Henricx zijn huisvrouw, Thonis Lenaerts als man en voogd van Maritgen Henricx, Adriaen Henricxs en Jan Eijngberts die getrouwd was met de jonge Maritge Henricx, gedaagden samen als erfgenamen van Henrick Dirricxs Mors, hun vader. De eiser verzoekt de gedaagden te veroordelen tot betaling van de som van 38 carolus gulden, wegens zeker arbeidsloon en geleend geld. Beligje Hendriks heeft kennelijk een deel van het bedrag, dat zij op 24 mei 1603 van haar stiefmoeder eiste, ontvangen. Wouter Lenaarts probeert nu, nadat de boedel van zijn schoonvader verdeeld is, het resterende deel op zijn zwagers en schoonzusters te verhalen. Cornelis Henricx, Philips Bastiaens ende Adriaen Henricx verzochten copie van de eis, wilden bij de volgende zitting daarop antwoorden. Thonis Lenaerts, die een broer is van Wouter en getrouwd met de zuster van Beligje, bekent de schuld aan zijn schoonzuster en is bereid zijn deel van het bedrag te betalen om alle verdere onnutte kosten te voorkomen. Twee weken later op 6 maart 160429, bij de volgende rechtdag geven de overgebleven gedaagden hun antwoord op schrift. De eiser verzoekt bij de volgende rechtdag te mogen antwoorden. De schepenen accorderen. De zaak is hiermee waarschijnlijk opgelost. Op de rol van de volgende rechtdag komt deze zaak niet meer voor.
WK1 19-12-1605
Jan Ockers ende Cornelis Hendricks Uijl als voochden van de weeskinderen van Philips Bastiaens zalgr. verhuren 8 mrg. 2 hont lant verhuurt aan? Arien Hermens, borgen Herber Arien en Jan Hendricks ieder ½.
SAD, weeskamer Langerak d.d. 12-6-1607. 12-6-1607: Op huiden hebben Jan Ockers ende Cornelis Henricx Uul als voogden van de nagelaten weeskinderen van Philips Bastiaens en Dirrickgen Henricx zijn huisvrouw, beiden overleden, rekening gedaan van alle ontvangsten en uitgaven en de administratie die zij van de goederen van de weeskinderen gehad hebben. Beginnende van de ziekte en het overlijden van Philips en zijn huisvrouw af tot huiden.
19-8-1608 en 9-3-1609
Adriaen Adriaens Truijr is na het ol. van Jan Ockers voocht met Cornelis Henricks Uel, weeskinderen van Philip Bastiaens x Dircksken Hendricks zalgr.
SAD, ora Langerak 25, fol. 38v. 13-3-1614: Op huiden compareerden voor schout en schepenen van Langerak Bastiaan Philips, Adriaan Philips elk voor hun zelven en Anna Philips die getrouwd is met Dirrick Jans Fuijck ende bekenden geloot en gecavelt te hebben zeker weer land groot acht mogen twee hont, genaamd het Philip Bastiaens huisweer. Item nog de helft van een weer land van 91/2 mergen, genaamd het Bastiaan Schansweer, beide gelegen alhier te Langerak met betimmering en beteling daarop staande, zulk het zelve bij Philips Bastiaans en Dirrickgen Henricxs hun vader en moeder is achtergelaten. Ende ook nog enige gedeelte in de helft van het Bastiaan Schansweer bij hen samen gekocht en hun tegenwoordig competerende. Ingaande deze loting nu Petri ad Cathedram verleden anno 1614. In magine: Dirck Janszn Fuijck geeft kwijting op 30 maart 1625.
71,78
Dirkje married Philip Bastiaans, son of Bastiaan Claasz and Neeltje 55.
,78 (Philip Bastiaans was born circa 1560 and died between 18 May 1602 and 19 December 1605
55,78.)
Spouses/Children:
Philip Bastiaans • Bastiaan Philips • Anna Philips+ • Adriaan Philips Truijr+